Llibres de text

Fa pocs dies que molts pares vàrem haver de rascar-nos la butxaca per tal de comprar els llibres de text dels nostres fills i filles. És indecent. No pel fet de comprar llibres en pro de la formació dels nostres fills, sinó pel negoci que tenen muntat les editorials amb els llibres de text. Aquest sistema ha de canviar. A banda que aquest sistema és del tot insostenible, s'ha de tenir en compte que molts dels llibres que les escoles i instituts fan comprar, a penes s'utilitzen durant el curs i acaben arraconats en algun racó de la taquilla o del calaix. L'altra dia em comentaven que a alguns lands d'Alemanya els llibres de text són gratuïts i que a fi de curs estàs obligat a tornar-los a l'escola i et cobren els que no tornis o estiguin malmesos. A l'any següent, repeteixen l'operació. És una fórmula. A aquí a casa nostra hauríem de rumiar quelcom per tal de fomentar el reciclatge de llibres. Des de l'AMPA de l'institut de les meves filles estem treballant-hi per tal de trobar una fórmula de cara l'any que ve. Quan la tinguem planificada ja us l'explicaré.
Des que estem sotmesos a l'inesgotable món de la tecnologia i de les xarxes de comunicació on podem trobar-hi tota mena d'informació, el fet de reciclar llibres, potser contribuiria a tenir més culte als llibres i a estimar-los una mica més. Alhora fomentaríem la solidaritat pel fet de compartir una eina, i alhora, els llibres esdevindrien més valuosos.
Un altre fet bastant incomprensible, per mi, és el canvi de currículums per part del Departament d'Educació que fan cada dos per tres, no sé ben bé per quin motiu. Vull pensar que no per motius d'interès econòmics. No sé. Passa que els llibres que es podrien aproifitar d'un any per l'altre, ja no són vàlids perquè han canviat totalment de format i de contingut. Està bé que es revisin periòdicament els llibres de text per tal d'actualitzar-los, però em costa d'entendre que això també s'hagi de fer amb, per exemple, el llibre de matemàtiques. Tant canvien les matemàtiques? Queden desfassades d'un any per l'altre? Entenc que els llibres de geografia vagin canviant perquè també van evolucionant els països, capitals, etc. Però les matemàtiques... Perdoneu-me si l'estic cagant, però, francament, em costa d'entendre.
A aquest fet s'hi ha d'afegir el canvi (capriciós o no) per part de la tutoria de cada escola/institut. Sovint passa que d'un any a l'altre els llibres no són vàlids perquè el departament d'una assignatura determinada ha decidit canviar de llibre. Doncs no. A aprofitar els llibres que no estan les economies ni el món per malbaratar res.
Penso que cal canviar la mentalitat de pares/mares, mestres, escoles/instituts, Generalitat, etc. per tal d'aconseguir que les famílies no hagin de fer aquests esforços monstruosos per comprar els llibres de text dels fills i per tal de fomentar la solidaritat i el reciclatge. Pensem que el millor reciclatge que hi ha és la reutilització.

4 comentaris:

Ruth ha dit...

Rafel, no tinc fills ni filles però estic totalment d'acord en el que dius. Un petò!!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

és elemental del tot, llàstima que encara sembli difícil, tens raó.

Anònim ha dit...

i el tràngol d'anar a la recerca si et falta algún... que si abacus, corte inglés, robafaves... els diners i cues; despesa de paper i temps. Em trec al barret davant vostre, AMPesmés que res, per la feina que feu.

Unknown ha dit...

rafel, no has d'anar tant a dalt per trobar llibres gratuït.
baixant a mà dreta et trobes el "cortijo" extremeny.